
SFDA Nedir?
Suudi Arabistan’a Gıda İhracatını düzenleyen çok sayıda kural ve yasa bulunmaktadır. Ürünlerin ihracatçıları, Helal Sertifikası ile ürünün bileşimi, içeriği ve depolama bilgileri hakkında bilgi veren diğer test ve muayene sertifikalarını almak zorundadır.
Gıda, ilaç, kozmetik, hayvan yemi, pestisitler ve tıbbi ekipman gibi ürünler SFDA düzenlemelerine tabidir ve her farklı ürün kategorisinin farklı türde sertifikalar sağlaması gerekebilir.
İthalat prosedürleri, KSA Gıda Yasası kapsamında, SFDA tarafından onaylanmadıkça hiçbir gıdaya KSA’ya erişim izni verilmeyeceğini belirten 7. maddeye tabidir. Aynı Kanun’un 3. maddesinin 4. paragrafı, Suudi Arabistan’a Gıda ihraç eden ülkelerin SFDA tarafından uygulanan ithalat koşullarına ve prosedürlerine uyması gerektiğini belirtmektedir.
SFDA, gıda güvenliğini sağlamak ve ithalat işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla ürünlerin kategorilerinin ve ilgili mevzuatların paylaşıldığı bir platform oluşturdu. ‘Trans yağlar’ ve ‘Kısmen hidrojene yağlar’ içeren ürünler yüksek düzeyde düzenlemeye tabi olduğundan test edilmeleri gerekmektedir. Ayrıca ham bal, yapay bal ve ilave şeker içeren gıdalar gibi ürünler de ithalattan önce belirli bileşim testlerine tabi tutulmaktadır.
Bu yazıda Gıda İthalatı ve ilgili mevzuat ele alınacaktır. Gıda SFDA’sı ‘insan tüketimine yönelik herhangi bir malzeme (ham, taze, işlenmiş veya kısmen işlenmiş) anlamına gelir. Aynı zamanda gıdanın imalat hazırlığında veya işlenmesinde kullanılan her türlü maddeyi de içerecektir.’ Bir diğer önemli kavram ise şudur: ‘Gıda Zinciri: gıdanın ithalatı, ihracatı, imalatı, hazırlanması ve işlenmesi dahil olmak üzere birincil üretimden insan tüketimine kadar geçirdiği farklı aşamalar paketleme, stoklama, taşıma, bulundurma, dağıtım, satışa sunma, ve satış’.
Suudi Arabistan’da tüketilmesi amaçlanan gıdaların ‘Helal Gıda Sertifikası’ alması gerekiyor. Helal Sertifikası almak, gıdanın İslami kurallara göre yenilerek, içilerek, enjekte edilerek veya solunarak tüketilmesine izin verilmesi, SFDA.FD/GSO 2055-1 ve SFDA.FD/GSO 993 standartlarında belirtilen gerekliliklere uygun olması gerektiği anlamına gelir.
Helal Sertifikası: Helal Sertifikası, işletmenin Suudi Arabistan Krallığı’ndaki helal standart ve yönetmeliklere göre Helal Center-SFDA tarafından tanınan Helal sertifikasyon kuruluşlarından (HCB’ler) Helal Sertifikası aldığını teyit eder.

Daha fazla bilgi almak için Lütfen Belgelendirme Departmanımızla İletişime Geçiniz.
0850 885 02 52 – nurgul@sosyalsirket.com.tr